Fotoresa

Norrsken – Abisko nationalpark

5 Dagar, 34 500 SEK / person, allt inkluderat.

Datum 2025

25 februari – 1 mars 2025 (fullbokad)
4 – 8 mars 2025

Andra datum möjliga för grupper.

FOTORESANS HÖJDPUNKTER

 • Norrsken, astro och landskapsfotografering i Abisko med en av Sveriges duktigaste norrskensfotografer, Peter Rosén.
 • Heldagstur med hundspann längs Torneälven med lunch i lavvu (kåta) och slädtur med skoter in i Abiskodalen.
 • Dagbesök till ishotellet.
 • Max. 7 deltagare för en genuin upplevelse.
 • Tillgång till en AWD minibuss och skoter för att öka flexibiliteten att se norrsken och fotografer norrsken på fina platser.
 • Hotellboende vid STF Abisko turistststion. Platsen är vald så du har chansen att se norrsken från ditt hotell.
 • Dagtur till Norges fjordar (om vädret tillåter).
 • Inomhusteori hur du bäst redigerar dina norrskens, landskaps och astrobilder.
 • All kamerautrustning och varma kläder inkluderas.
Säg Abisko och Lappland och bilder av ett orört fjällandskap, Arktiska djur och det lockande norrskenet dyker upp. Denna fotoresan gör att du får uppleva allt i verkligheten! Lonely Planet rankar Abisko som världens främsta plats för att se och fotografera norrsken. Samtliga våra flerdagarsgäster sen vid började 2012 har sett norrsken på ett bra sätt.
Vi erbjuder en 5-dagars fotoresa runt Abisko och Kiruna med en av Sveriges främsta norrskensfotografer Peter Rosén. Peter jobbar heltid som både stillbilds och filmfotograf och har bott i Abisko sedan 1999. Turen inkluderar norrsken, astro- och landskapsfotografering med möjligheter till älgfotografering. Vi gör dagbesök på ishotellet och kör hundspann in upp längs Torneälven. Om vädret tillåter kör vi också över till Norges fantastiska fjordar. Vi bor och äter bra på STF Abisko turiststtion och har alltid tillgång till snöskoter med en stor kälke samt en AWD minibuss. Du får låna all fotoutrustning inkl. stativ för att öka dina chanser att komma hem med de bilder du drömt om.
Peter är fotografen bakom böckerna Aurora Borealis i Lappland och Midnattssol över Lappland och Himlarnas magi. Peter har bott i Abisko och Kiruna under 25 år och kan området väl.

Samtliga deltagare på våra flerdagarsturer har sett norrsken

Vi är glada över att alla våra flerdagarsgäster sedan 2012 (ca 90 grupper) har sett och fotograferat norrsken i vackra miljöer och därför är vi förmodligen det mest framgångsrika guidningsföretaget för norrsken i världen. Vi är också glada över att vara det bästa rankade guidningsföretaget för norrsken i Sverige och vinnaren av TripAdvisor Certificate of Excellence Award. Läs gärna tidigare gästrecensioner av våra turer på TripAdvisor.

Natur, kultur och fotoguidning

Vi har fotoutrustningen du behöver

Peter Roséns bakgrund är som biolog och docent i miljövetenskap men arbetar sedan 2012 som heltidsfotograf. Peter erbjuder dig en fördjupad fotokurs om hur du fångar norrskenet, stjärnor, galaxer, djurliv och det trollbindande midvinterlandskapet på bild på bästa sätt. Peter kommer också att ge dig hela historien bakom dina vackra bilder! Berättelser om den fina naturen och den spännande kulturen som finns i Lappland är en viktig del av varje tur. Peter kommer att berätta om den samiska kulturen, den fascinerande vetenskapen bakom norrskenet, det unika ekosystemet du befinner dig i och hur det har formats av naturkrafter under årtusenden. Djuren och vegetationen som är specialiserade för att överleva det hårda klimatet i norr, från lavar som klamrar fast vid stenar upp till den majestätiska älgen. Varje bild du fotograferar fångar någon aspekt av Lapplands kultur, natur eller historia.
Vi sponsras av Manfrotto och kan erbjuda DSLR-kameror, objektiv (14-400mm) och stativ utan extra kostnad.

VI KAN HJÄLPA DIG ATT FÖRLÄNGA DIN TUR

Vi kan rekommendera dig att lägga till två extra nätter i Abisko eller på Camp Ripan i Kiruna. Vi hjälper dig att boka dessa extra nätter och eventuella aktiviteter du vill göra.

PROGRAM FÖR FOTORESAN

 • 12:00 – 13:30
  Peter Rosén möter upp dig vid flygplatsen, tågstationen eller ditt hotell i Kiruna. Ni kör gemensamt till Abisko med fotostopp. Incheckning vid STF Abisko turistststion.
  16:30 – 17:30
  Peter ger en introduktion till norrsken och nattfotografering och förser er med den utrustning ni behöver. Canon kameror och objektiv från 14-500mm samt stativ finns att låna .
  17:30
  3 rätters middag vid ditt hotell.
  19:30 – 00:00
  Vi åker till en fin fotoplats för norrsken och astrofotografering. Vi har tillgång till en snöskoter och stor kälke samt en AWD-minibuss under hela resan och väljer den plats som känns bäst lämpad för kvällen, till exempel in i Abisko-dalen och till vår favoritplats med utsikt över bergen och fina tallar. Vi går genom norrsken, natt- och astrofotografering och arrangerar fina bilder för dig. Om norrskenet dansar för oss är vi ute sent och kommer tillbaka till hotellet runt midnatt.
 • 09:00 – 12:30
  Vi tar en skotertur (deltagarna sitter i en kälke) in i Abiskodalen och stannar till vid fina platser. Förhoppningsvis kan vi se och fotografera älgar och ripor.
  14:00 – 15:30
  Vi vandrar längs vackra Abisko kanyon och besöker ett isfall. Många möjligheter till fin landskapsfotografering. Tillgång till en bastu vid ditt hotell.
  16:30 – 17:30
  Peter är tillgänglig på hotellet för individuella frågor på de bilder du tagit.
  17:30
  3 rätters middag vid ditt hotell tillsammans med de andra deltagarna och Peter.
  19:30 – 00:00
  Beroende på vädret har vi två alternativ för den här kvällen. Antingen tar vi minibussen till en vacker fotoplats eller så utforskar vi nya fina fotoplatser i Abiskodalen med vår snöskoter (du sitter på en släde). Det händer att vi åker till de norska fjordarna på kvällen om förhållandena är bäst där. Genom att vara flexibel ökar vi chansen att lyckas med fina norrsken. Norrsken, natten och astrofotokursen fortsätter steg för steg och vi arrangerar många nya bilder. Vi är tillbaka till ditt hotell i Abisko kring midnatt.
 • 08:00 – 14:00
  Vi beger oss till Jukkasjärvi för en heldagstur med hundspann. Vi följer Torneälven uppströms och arrangerar fina bilder med hundarna. Lunch utomhus i en lavvu (tältkåta).
  14:00 – 16:00
  Vi besöker ishotellet där vi får möjlighet att besöka alla de vackra isrummen. Ishotellet inbjuder verkligen till en annorlunda i inspirerande fotografering.
  17:30
  2 rätters gourmet middag vid Camp Ripan i Kiruna.
  19:30 – 00:00
  Vi åker tillbaka till ditt hotell i Abisko och längs vägen spanar vi efter norrsken och fina platser för att fotografera det vackra fenomenet.
 • 09:00 – 16:00
  Efter frukosten packar vi våra fotoryggsäckar och åker västerut. Vi kör längs en mycket vacker väg som ligger vid trädgränsen med höga berg runt omkring oss. Efter landgränsen till Norge kör vi ner till Narvik och besöker en fiskrestaurang för lunch (de har också icke fiskrätter). Efter lunch besöker vi en av Norges mest spektakulära fjordar som verkligen inspirerar till landskapsfotografering.
  17:30
  3 rätters middag med de andra deltagarna och Peter vid ditt hotell.
  19:30 – 00:00
  Antingen tar vi minibussen till en vacker fotoplats eller så utforskar vi nya fina fotoplatser i Abiskodalen med vår snöskoter (du sitter på en släde). Kanske åker vi till de norska fjordarna. Genom att vara flexibel ökar vi chansen att lyckas med fina norrsken. Norrsken, natten och astrofotograferingskursen fortsätter steg för steg och vi arrangerar nya bilder. Tillbaka till ditt hotell i Abisko kring midnatt.
 • 09:30 – 10:00
  Efter en avslappnad frukost är det dags att checka ut från ditt hotell. Helst ser vi att ditt flyg eller tåg inte går förrän vid lunch så att vi kan ta en långsam resa mot Kiruna och om något trevligt dyker upp på vägen stannar vi för fotografering. Om du väljer en tidig flygning kan vi ordna en transfer mot en extra kostnad. Men kanske väljer du att stanna en extra natt i Abisko eller Kiruna. I så fall hjälper vi dig att boka boende och aktiviteter.

Live Image

VARFÖR SKA DU VÄLJA OSS FÖR DIN NÄSTA FOTORESA?

Vi är glada över att samtliga våra flerdagarsgäster sedan 2012 har sett och fotograferat norrsken i vackra miljöer (c. 90 grupper). Därmed är vi sannolikt det mest framgångsrika norrskensguidningsföretaget i världen. Att få se norrsken styrs ju av både norrskensaktiviteten och väder vilket gör det svårt att garantera norrsken på en tur. Men hittills har vi i alla fall lyckats och det hoppas vi att vi gör även kommande vinter! Vi gör verkligen allt vi kan för att ni ska trivas med oss och vi är glada över att ha fått utmärkelsen TripAdvisor Certificate of Excellence Award. Vi har kört fotokurser i Abisko och svenska Lappland minst 10 år längre än något annat företag i området och är också det bäst betygssatta företaget för norrskensturer i Sverige på Tripadvisor. Vi tar max 7 gäster per guide vilket gör att du får mycket tid med din fotoguide och vi kan vara flexibla med skoter och minibusstransporter om vädret råkar vara bättre någon annanstans. Genom att din guide bott i Abisko och Kiruna i 25 år så har han bra lokalkännedom om att vara uppe i fjällen, vilket är viktigt inte bara av säkerhetsskäl utan också för att få bra bilder och att kunna delge dig våra berättelser om att leva i Lappland.

Vi har kört fotokurser i Abisko och Norrbotten sedan 2001. Vår idé är att du har kommit till oss för en genuin upplevelse och Peter kommer att göra allt han kan för att uppfylla din dröm att se och fotografera norrsken och det arktiska landskapet på ett trevligt sätt.

Bli inspirerad och se Peter Roséns bilder via han bildbyrå: Lappland Media

FOTORESAN INKLUDERAR

4 nätter vid STF Abisko turistststion. Helpension från middag dag 1 till frukost dag 5. Gourmet 3 rättersmiddagar skapade med lokala specialiteer såsom ren, röding eller älg. Bra gluten fri, vegetarisk och vegansk mat finns som alternativ och anges vid bokningen.
4 nätter med norrskens och astrofotografering.
Heldagstur med hundspann längs Torneälven med lunch i traditionell samisk lavvu (kåta).
Dagtur till ishotellet och Norges fjordar (om vädret tillåter).
Snöskotertur (gäster sitter på kälke) in i Abiskodalen till fina fotoplatser och möjligheter att fotografera älg.
Tillgång till en AWD-minibuss och skoter under hela vistelsen för att öka flexibiliteten och våra chanser att se fina norrsken och få de bilder du längtar efter.
Vi inkluderar transfer mellan Kiruna flygplats/tågstationen och Abisko (110 km) i paketpriset om du anländer runt lunchtid. Vänligen kontakta oss i förväg. I allmänhet är det bäst att komma och resa från Kiruna runt lunchtid. Om du anländer / avgår mycket tidigt eller sent på dagen kan vi ordna transfer mot en extra kostnad.
Inomhusteori hur du bäst redigerar dina norrskens, landskaps och astrobilder i datorn. Vi diskuterar också bildkomposition mm.
Varm overaller som du bär över dina egna kläder, varma handskar, varm pälsmössa och varma skor.
Fritt wifi vid ditt hotell.
Vi rekommenderar att du tar med din egen bärbara dator och din egen kamera. Canon SLR-kameror och linser från 14-500mm kommer också att finnas tillgängliga.

INFORMATION OM RESAN

 • 18 år eller äldre

  Min. ålder 18 år (vi vill alltid prata med dig om yngre människor vill följa med på resan). Alla aktiviteter är måttliga. Chansen att se och fotografera norrsken är stor men eftersom detta är ett naturfenomen kan vi aldrig lämna någon garanti. Resplanen kan ändras på grund av oförutsedda förhållanden.
 • Endast 7 deltagare

  Liten grupp med max 7 deltagare så att vi kan vara så flexibla som möjligt och du får chans att ställa dina egna personliga frågor kring exempelvis fotografering eller den natur som omger oss.

Ej inkluderat

 • Reseförsäkring (se till att ha avbokningsskydd vid ev. sjukdom), flyg eller tågbiljetter till Kiruna, läsk eller alkoholhaltiga drycker vid STF Abisko Turiststation.
 • Bokningsregler


Lappland Media
© 2024 Peter Rosén/Lappland Media AB
All rights reserved