Fotoresa

Norrsken – Abisko nationalpark & Kiruna

6 dagar, allt inkluderat

Datum 2025

Datum för 2025 ej bestämda ännu.

Fotoresans höjdpunkter

 • Norrsken och astrofotografering varje kväll i Kiruna och Abisko med fotografen Peter Rosén.
 • Max. 7 deltagare för en genuin upplevelse.
 • Både heldagstur och kvällstur med hundspann, renslädeskörning med samer, dagbesök vid ishotellet, älg, landskaps, norrsken och astrofotografering som en del av turen.
 • Tillgång till en AWD minibuss och skoter för att öka flexibiliteten att se norrsken under turen.
 • All kamerautrustning och varma kläder inkluderas.
 • Boende på 2 olika platser. Båda platserna är valda så vi kan se och fotografera norrsken från ditt hotell/stuga.
 • Undvik folkmassorna. Vi besöker platser som de flesta inte känner till.
Denna 6-dagars fotoresa i Lappland är ett exklusivt paket och passar för fotografer på alla nivåer. Turen leds av den professionella fotografen Peter Rosén. Peter är fotografen bakom böckerna Aurora Borealis i Lappland och Midnattssol över Lappland och har mer än 25 års erfarenhet av professionell fotografering.
Samtliga tidigare deltagare på våra flerdagarsturer har sedan 2012 sett och fångat norrskenet på bild i vackra miljöer (ca 80 grupper). Vi är också glada över att vara det bästa rankade guidningsföretaget för norrsken i Sverige och utsett till vinnaren av TripAdvisor Certificate of Excellence Award 2014-2020.

Natur, kultur och fotoguidning

Den här fotoresan ger dig möjlighet att uppleva och fotografera fina fjällandskap, älgar, renar, den samiska kulturen, norrsken och galaxer. Fotoguiden Peter Roséns bakgrund är som biolog och docent i miljövetenskap men arbetar sedan 2012 som heltidsfotograf. Peter går igenom steg för steg hur du bäst fångar landskapet, stjärnor, galaxer, samisk kultur, djurliv och det trollbindande norrskenet på bild på bästa sätt.
Peter kommer också att ge dig hela historien bakom dina vackra bilder! Berättelser om den fina naturen och den spännande kulturen som finns i Lappland är en viktig del av varje tur. Peter kommer att berätta om den samiska kulturen, den fascinerande vetenskapen bakom norrskenet, det unika ekosystemet du befinner dig i och hur det har formats av naturkrafter under årtusenden. Djuren och vegetationen som är specialiserade för att överleva det hårda klimatet, från lavar som klamrar fast vid stenar upp till den majestätiska älgen. Varje bild du fotograferar fångar någon aspekt av Lapplands kultur, natur eller historia.

Vi har fotoutrutningen om du saknar

Vi sponsras av Canon och Manfrotto och kan erbjuda SLR-kameror, objektiv (14-500mm) och stativ utan extra kostnad. Läs mer under FAQ.

Vi kan hjälpa dig att förlänga din tur

Vi kan rekommendera dig att lägga till två extra nätter i Abisko eller på Camp Ripan i Kiruna. Vi hjälper dig gärna att boka dessa extra nätter samt eventuella aktiviteter.

Program för fotoresan

 • Landskap och norrsken
  Peter hämtar dig vid flygplatsen, tågstationen eller ditt hotell efter lunch. Vi åker till Kiruna och förser oss med varma kläder som du får låna under hela turen. Därefter åker vi upp mot Norge och bergen och den vackra vägen mot Abisko. Ditt boende är vid Abisko turiststation inne i Abisko nationalpark och platsen erbjuder fina möjligheter till fotografering där vi har möjlighet att se norrsken direkt från restaurangens balkong. Före middagen går vi igenom grunderna i norrskens och nattfotografering. Du får låna Canon kamera och Manfrottostativ om du har behov.

  Efter en 3 rätters middag är det dags för norrskens och astrofotografering. Vi håller ett öga på vädret och norrskensprognosen och vi kommer att åka till den plats som ger oss den bästa chansen att se norrsken. Sannolikt kör vi skoter (gästerna sitter på en stor kälke) till en fin fotoplats och en traditionell lavvu (kåta). Lavvun blir en fin förgrund till våra norrskensbilder. Vi har tillgång till både en AWD minibuss och skoter med kälke för att öka vår flexibilitet. Vi återvänder till hotellet runt midnatt för natten och en välförtjänt sömn.
 • Hundspann och norrsken
  Abisko nationalpark erbjuder fantastiska möjligheter till bra bilder. Om vi har bra väder spendera vi mycket tid utomhus och vi väljer plats utifrån väder. Möjligheterna finns till en skotertur in i Abiskodalen där vi har fina chanser till bra landskapsbilder och älgupplevelser. Lunch på ditt hotell. Under eftermiddagen finns möjligheten att vi åker till andra fina platser längs vägen mot Norge med vyer över välkända Lapporten. Ta med ditt pass om vi väljer att passera gränsen. Efter en 3 rätters middag kör vi skoter eller tar minibussen till en fin fotoplats och förhoppningsvis ännu en fin norrskenskväll.
 • Landskap, ishotellet och norrsken
  Efter din frukost så packar vi minibussen och beger oss mot ishotellet i Jukkasjärvi. Vi äter lunch vid ishotellet och gör ett dagbesök vid väldens första ishotell som i år firar 31 år. Ishotellet är verkligen en inspirerande miljö för fotografering av både de fina rummen och makrofotografering av detaljer. Under eftermiddagen laddar vi ner bilder, tid för privat undervisning och kanske en vedeldad bastu och bad i en varm utomhus jacuzzi. Efter kvällens 2 rätters middag åker vi ut med hundspann och på norrskensjakt igen. Hundarna och en fin tältkåta blir en bra förgrund för våra bilder. Vi är ute med hundarna till midnatt.
 • Samisk kultur, renslädeskörning, samisk lunch, renar, norrsken och astro
  Att själv få köra rensläde brukar vara en av höjdpunkterna på denna 6 dagarstur. Vi möter samer på en fin plats utanför Jukkasjärvi och efter en introduktion matar vi renarna och fångar in några som ska ta ut i skogen. Du får gärna köra din egna ren. Vi gör fotostopp längs vägen där du får möjlighet att fotografera ren på nära håll och samer som bär sina gamla traditionella kläder. Detta blir en närmast unik fotomöjlighet. Efter renslädesturen äter vi traditionell samisk lunch i en lavvu (kåta) där vi får lära oss mer om den samiska kulturen.

  Omkring kl 14 åker vi tillbaka till Aurora Wilderness Camp där den vedeldade bastun och utomhus jacuzzin väntar på dig. Efter kvällens 2 rätters middag åker vi ut på norrskensjakt igen. Förhoppningsvis är vädret med oss så vi kan ta skotern och kälken till en av Peters favoritställen för norrskensfotografering men vi är flexibla för att maximera våra norrskenschanser.
 • Hundspann, landskap, fåglar, norrsken och astro
  På morgonen påbörjar vi vår hundspannstur från stugorna. Vår hundspannsguide kör oss ut på Torneälven, genom skogar och myrar i flera timmar. Vi gör stopp för fotografering längs vägen. Lunch utomhus över en öppen eld i en lavvu (kåta). På lunchplatsen har vi möjligheter att fotografera lavskrika och lappmes. Vi är ute till omkring kl 14. På eftermiddagen får vi lite ledig tid att ladda ner bilder, tid för privat undervisning och kanske en vedeldad bastu och jacuzzi. Efter kvällens 2 rätters middag åker vi ut på norrskensjakt igen. Om norrskenet dansar för oss kommer vi att vara ute sent ännu en kväll (du kommer glömma att du är trött om vi ser ett bra norrsken).

 • Avslutningsdag
  Du kommer sannolikt att vara rätt trött nu. Men det är förhoppningsvis en skön och avslappnad trötthet efter flera sena kvällar och många roliga aktiviteter. Efter en lugn frukost åker vi in till Kiruna. Om det är bra ljus så gör vi fotostopp längs vägen. Vi gör stopp för att köpa souvenirer och om vi har tid innan flygavgångar så besöker vi kyrkan i Kiruna. Boka gärna ditt flyg så avgången är tidigast kring lunch.

Live Image

Varför ska du välja oss för din nästa fotoresa?

Vi är glada över att samtliga våra flerdagarsgäster 9 år i rad har sett och fotograferat norrsken i vackra miljöer (c. 80 grupper). Därmed är vi sannolikt det mest framgångsrika norrskensguidningsföretaget i världen. Att få se norrsken styrs ju av både norrskensaktiviteten och väder vilket gör det svårt att garantera norrsken på en tur. Men hittills har vi i alla fall lyckats och det hoppas vi att vi gör även kommande vinter! Vi gör verkligen allt vi kan för att ni ska trivas med oss och vi är glada över att ha fått utmärkelsen TripAdvisor Certificate of Excellence Award 2014-2020. Vi har kört fotokurser i Abisko och svenska Lappland minst 10 år längre än något annat företag i området och är också det bäst betygssatta företaget för norrskensturer i Sverige på Tripadvisor. Vi tar max 7 gäster per guide vilket gör att du får mycket tid med din fotoguide och vi kan vara flexibla med skoter och minibusstransporter om vädret råkar vara bättre någon annanstans. Genom att din guide bott i Abisko och Kiruna i 13 år så har han bra lokalkännedom om att vara uppe i fjällen, vilket är viktigt inte bara av säkerhetsskäl utan också för att få bra bilder och att kunna delge dig våra berättelser om att leva i Lappland.

Vi har kört fotokurser i Abisko och Norrbotten sedan 2001. Vår idé är att du har kommit till oss för en gång i livet upplevelse och vi kommer att göra allt vi kan för att uppfylla din dröm att se och fotografera norrsken och det arktiska landskapet på ett trevligt sätt.

Bli inspirerad av Peter Rosén’s bilder här: Lappland Media

Fotoresan inkluderar

2 nätter vid Abisko turiststation och 3 nätter vid Aurora Camp. Helpension från middag dag 1 till frukost dag 6. 2-3 rätters gourmetmiddagar med lokala specialiteer så som ren, älg, röding. Glutenfria, vegetariska och veganmat finns som alternativ och anges vid bokningen.
5 kvällar med norrsken och astrofotografering.
Heldagstur med hunspann med lunch utomhus i en traditionell samisk lavvu (kåta) samt en kvällstur med hundspann.
Tillgång till vedeldad bastu och varm jacuzzi utomhus.
Renslädestur och renfotografering med samer.
Älgfotografering (ingen garanti kan dock lämnas att vi ser älg).
Dagbesök vid ishotellet.
Slädtur med skoter till fina fotoplatser.
Besök vid Abisko nationalpark.
Tillgång till en AWD-minibuss och skoter under hela vistelsen för att öka flexibiliteten och våra chanser att se fina norrsken och få de bilder du längtar efter.
Varm overall som du bär över dina egna varma kläder, varma skor, pälsmössa, varma vantar.
Fritt trådlöst internet vid ditt hotell och lodgen.
Vi rekommenderar att du tar med din egen bärbara dator och din egen kamera. Canon SLR-kameror och linser från 14-500mm kommer också att finnas tillgängliga.

Information om resan

 • 18 år eller äldre

  Min ålder 18 år (vi vill alltid prata med dig om yngre människor vill fälja med på resan). Alla aktiviteter är måttliga. Chansen att se och fotografera norrsken är stor men eftersom detta är ett naturfenomen kan vi aldrig lämna någon garanti. Resplanen kan ändras på grund av oförutsedda förhållanden.
 • Endast 7 deltagare

  Liten grupp med max 7 gäster så att vi kan vara så flexibla som möjligt och du får chans att ställa dina egna personliga frågor kring exempelvis fotografering eller den natur vi har omkring oss.

Ej inkluderat

 • Reseförsäkring (se till att ha avbokningsskydd vid ev. sjukdom), flyg eller tågbiljetter till Kiruna, läsk eller alkoholhaltiga drycker vid Abisko turiststation. Vin och öl är inklunderat vid Aurora Camp.
 • Bokningsregler


Lappland Media
© 2024 Peter Rosén/Lappland Media AB
All rights reserved