Nyår i Lappland - fotoresa med fokus på norrsken, astro och djur - 28 december - 1 januari

Vi erbjuder en innehållsrik och avslappnad nyårssemester i Lappland. Upplev och fotografera norrsken, älg, vackert vinterlandskap, ishotellet och följ med på hundspannsturer både dag och kväll tillsammans med fotografen Peter Rosén. Peter har arrangerat fotokurser sedan 2001 och är fotografen bakom böckerna Aurora Borealis i Lappland och Midnattssol över Lappland. Han har en bakgrund som biolog och docent inom miljövetenskap men jobbar sedan 2012 heltid som fotograf.

Vi är glada över att samtliga våra flerdagars gäster sedan vi började 2012 (c. 75 grupper) har sett och fotograferat norrskenet i vackra miljöer. Vi är också det bäst rankade norrskensföretaget i Sverige på Tripadvisor och fått utmärkelsen TripAdvisor Certificate of Excellence Award 2014-2019. Läs gärna tidigare gästers omdömen om våra turer på TripAdvisor.

Höjdpunkter i denna resa

 • Norrskens och astrofotografering varje kväll med fotografen bakom boken Aurora Borealis i Lappland – Peter Rosén.
 • Hundspann, dagbesök på ICEHOTEL, älg, landskap och astro fotografering.
 • Max 7 deltagare för en genuin upplevelse.
 • Tillgång till AWD minibuss och snöskoter under hela vistelsen för att öka vår flexibilitet och chanser att se norrsken på fina ställen.
 • All kamerautrustning och varma kläder ingår.
 • Boende som valts så att du kan se och fotografera norrsken från din stuga.
 • Undvik andra turister. Vi besöker platser som de flesta resenärer inte hittar.

Natur, kultur och foto guidning

Peter Rosén har jobbat som biolog och forskare vid Abisko Naturvetenskapliga station och vid Umeå Universitet i 17 år och du får därför möjlighet att under hela turen lära dig mer om den arktiska naturen och den spännande kultur vi har i Lappland. Peter kommer bland annat att berätta om det samiska samhället, den fascinerande vetenskapen och den gamla folktron bakom norrskenet, hur landskapet utformats under årtusende, historiska och nutida klimatförändringar i Arktis och hur djur och växter lyckats anpassa sig till ett liv i norr. Peter ger dig också tips på bildkomposition, natt, landskaps och djurfotografering, olika kameratekniker, redigering av dina bilder i datorn för bra tryck, kunskap hur du tar bra bilder på vintergatan, galaxer och nebulosor mm.

Vi hjälper dig gärna att förlänga din vistelse i Lappland

Vi rekommenderar er att stanna ett par extra dagar i Abisko eller Kiruna och där vi kan erbjuda ett paket som innehåller boende på Camp Ripan med boende, helpension, samtliga transfers och en aktivitet per dag. Välj gärna mellan hundspann, skotertur, norrskensfotografering med samiska fotografer eller ett besök hos samer för att lära dig mer om samernas vardagliga liv.

Lappland
Lappland
northern light tour

Program

Landskap och norrsken: Efter lunch förser vi oss med varma kläder och åker ut till Torneälven och Aurora Wilderness Camp. Tänd en brasa och gör det mysigt i din stuga som ligger precis intill älven. Vi bor bekvämt i stugorna men förvänta dig inte lyx. Platsen är vald eftersom den erbjuder fina möjligheter till fotografering där vi kan se norrsken direkt från stugan och vi lätt kan starta våra aktiviteter på plats i fin natur. Före middagen går vi igenom grunderna i norrskens och nattfotografering. Du får låna kamerautrustning om du har behov. Efter en 2 rätters middag är det dags för norrskens och astrofotografering. Vi håller ett öga på vädret och norrskensprognosen och vi kommer att åka till den plats som ger oss den bästa chansen att se norrsken. Vi har tillgång till både en AWD minibuss och skoter med kälke.

Hundspann och norrsken: På morgonen påbörjar vi vår hundspannstur från stugorna. Vår hundspannsguide kör oss ut på Torneälven, genom skogar och myrar i flera timmar. Vi gör stopp för fotografering längs vägen. Lunch utomhus över en öppen eld i en lavvu (ett traditionellt samiskt tält). På lunchplatsen har vi möjligheter att fotografera lavskrika och lappmes. På eftermiddagen får vi lite ledig tid att ladda ner bilder, tid för privat undervisning och kanske en vedeldad bastu. Efter kvällens 2 rätters middag åker vi ut på norrskensjakt igen. Om dansar för oss kommer vi att vara ute sent på kvällarna (du kommer glömma att du är trött om vi ser ett bra norrsken).

Älg, hundspann och norrsken: Efter frukosten åker vi vägen upp mot Kebnekaise för att se och fotografera älg och fint landskap (ingen garanti att vi ser älg men samtliga grupper 2015-18 har lyckats bra). Du får gärna låna långa teleobjektiv från Canon (t.ex. 400: 2,8, 300,2,8, 400: 4,0). Vi äter lunch på en restaurang i Kiruna. Under eftermiddagen laddar vi ner bilder, tid för privat undervisning och kanske en vedeldad bastu. Efter kvällens 2 rätters middag åker vi ut med hundspann och på norrskensjakt igen. Hundarna och en fin tältkåta blir en bra förgrund för våra bilder.

ICEHOTEL, landskap, Nyårsmiddag och norrsken: Efter en lugn frukost åker vi till ishotellet. Det är verkligen en inspirerande miljö för fotografering av både de fina rummen och makrofotografering av detaljer. Lunch vid ishotellet. Under eftermiddagen visar Peter hur man bäst redigerar norrskens och andra bilder i photoshop eller lightroom. Vi startart med RAW filer och går igenom alla steg tills vi har en bra bild för tryck och internet. Eftersom vi bara tar 7 gäster så finns gott om tid för personliga frågor. Ibland är deltagarna på olika nivå vad gäller fotografering och det är viktigt att alla känner att ni lär er något nytt. På kvällen äter vi en fin 5 rätters middag där vi inkluderar vin, öl eller alkoholfria drycker. Efter middagen åker vi naturligtvis ut för att se och fotografera norrsken igen och förhoppningsvis dansar norrskenet fint för oss under tolvslaget.

Avslutningsdag: Du kommer sannolikt att vara rätt trött nu. Men det är förhoppningsvis en skön och avslappnad trötthet efter flera sena kvällar. Efter en lugn frukost åker vi in till Kiruna och vill gruppen köpa souvenirer, besöka kyrkan i Kiruna eller ta någon landskapsbild så finns tid för det.

Varför ska du välja Lappland Media & Photo Adventures för din nästa fototur?

Samtliga våra flerdagarsgäster 8 år i rad har sett och fotograferat norrsken i vackra miljöer. Därmed är vi sannolikt det mest framgångsrika norrskensguidningsföretaget i världen. Att få se norrsken styrs ju av både norrskensaktiviteten och väder vilket gör det svårt att garantera norrsken på en tur. Men hittills har vi i alla fall lyckats och det hoppas vi att vi gör även kommande vinter! Vi gör verkligen allt vi kan för att ni ska trivas med oss och vi är glada över att ha utsetts till TripAdvisors Certificate of Excellence Award 2014-2019. Vi har kört fotokurser i Abisko och svenska Lappland minst 10 år längre än något annat företag i området. Vi tar max 7 gäster per guide vilket gör att du får mycket tid med din fotoguide och vi kan vara flexibla med skoter och minibusstransporter om vädret råkar vara bättre någon annanstans. Genom att vi själva är från Lappland så har vi bra lokalkännedom om att vara uppe i fjällen, vilket är viktigt inte bara av säkerhetsskäl utan också för att få bra bilder och att kunna delge dig våra berättelser om att leva i Lappland.

Låt dig inspireras av Peters bilder via hans bildbyrå LapplandMedia AB!

Loading…

northern light

Tur inkluderar:

Pris: dubbelrum 23 900 SEK/person (allt inklusive). Enkelrum 25 900 SEK/person. Du betalar endast 20% vid anmälningstillfället. Slutbetalning sker c. 60 dagar före avresan.

Datum 2019/20: 28 december – 1 januari (fullbokad).

Grupp storlek: Max 7 personer per tur.

Lode: Aurora Wilderness Camp intill Torneälven utanför Kiruna 4 nätter.

Guide: Fotograf Peter Rosén och aktivitetsguider. Turen kommer att hållas på engelska men guiderna kan både engelska och svenska.

Detta inkluderas:

 • 4 nätter vid Aurora Wilderness Camp precis intill Torneälven utanför Kiruna. Helpension från middag dag 1 till frukost dag 5 inklusive öl, vin eller alkoholfritt alternativ till middagarna. En extra fin 5 rätters nyårsmiddag.
 • 4 kvällar med norrsken och astro fotografering
 • Heldagstur och kvällstur med hundspann inklusive lunch utomhus
 • Fotografering av älg och ren
 • Dagbesök vid ICEHOTEL
 • Tillgång till vedeldad bastu intill Torneälven
 • Tillgång till AWD minibuss och snöskoter med kälke under hela vistelsen för att öka flexibiliteten och våra chanser att se bra norrsken och få de bilder du längtar efter
 • Varm overall som du har över dina kläder, varm mössa och varma skor, ullsockor och handskar
 • Liten grupp med max 7 gäster för att vi ska kunna vara så flexibla som möjligt under turen och för att du ska få möjlighet till dina egna frågor kring fotografering
 • All kamerautrusning ingår om du har behov. Vi har tillgång till Canon kameror och objektiv från 14-500mm, stativ från Manfrotto och Star Adventure Tracker
 • Alla transfers under turen
 • Glutenfri, vegetarisk och veganmat tillgänglig vid förfrågan
 • Tillgång till Wi-Fi vid lodgen

Detta inkluderas ej: Reseförsäkring och flygresan.

Villkor för turen: Min ålder 18 år (önskar ni delta med yngre deltagare så vill vi prata med er innan). Chansen att se och fotografera norrsken är stor men eftersom det är ett naturfenomen så kan vi aldrig lämna några garantier för att ni kommer att se norrsken under turen. Programmet kan ändras pga väder eller andra oförutsatta händelser.

Utrustning: Vi rekommenderar er att ta med egen bärbar dator och kamera så ni lär känna er egna utrustning bättre. Om ni vill låna från oss så finns både professionella och amatörkameror samt objektiv från 14-500mm tillgängliga. Även en Star Adventure Tracker för astrofotografering kommer att finnas tillgänglig.