Hur fotograferar man norrsken

Photographer_tipi camp_photo Peter Rosen_LapplandMedia_kvadratisk

Bland det viktigaste att tänka på när man fotograferar norrsken är att hålla kameran stilla. Om du inte har ett stativ, placera din kamera på marken eller något annat stadigt föremål, rikta linsen mot norrskenet och ta bilden. Om din kamera har inställningar för exponerings- tid, låt då kameran exponera så länge som möjligt, 10–30 sekunder brukar vara tillräckligt. Om du är lite mer erfaren och din kamera tillåter manuella inställningar, kan du ha nytta av följande tips för att fånga din norrskensbild på bästa möjliga sätt.

Innan du går ut

  • Försäkra dig om att ta med fullt laddade batterier, eftersom de laddas ur fort ute i kylan.
  • Välj en kamera med ett vidvinkelobjektiv och placera den stadigt, gärna på ett stativ. En kompaktkamera fungerar bra, men en systemkamera kommer att förse dig med bättre bilder. Eftersom alla inställningar görs i mörker så är det en bra idé att lära känna din kamera väl, och kanske läsa igenom instruktionsboken en extra gång innan du ger dig ut.
  • Ta med en pannlampa. Ljuset kan komma till pass när du gör kamerainställningarna och ställer in skärpan, men ljuset kan också användas för att lysa upp en fin förgrund. Exempelvis kan det vara fint att lysa upp en person eller något annat föremål i bilden. En blixt ger tyvärr ofta ett onaturligt ljus och kan förstöra den atmosfär som du vill förmedla med bilden.

Ute under norrskenet

  • Ställ in kameran på ISO 800 eller högre. Ju nyare kamera du har, desto högre ISO-tal kan du använda utan att det blir mycket brus i bilderna. Ställ upp bländaren så mycket du kan, mellan f 2.0 och 4.0. En fullt öppen bländare gör att mer ljus når sensorn per sekund.
  • Om du inte har någon förgrund i bilden, ställ då in skärpan på ”oändlighet” för att göra stjärnorna skarpa. Med ett vidvinkelobjektiv kan du fokusera på ett föremål tio meter ifrån dig och samtidigt få stjärnor och norrsken skarpt.
  • Exponeringstiden varierar beroende på vilken inställning du har för ISO-tal och bländare, samt hur starkt norrskenet är. Ett enkelt tips är att ta en bild och utvärdera utifrån den eller histogrammet i din kamera, och justera inställningarna efter det. Om bilden ser för mörk ut, öka då exponeringstiden. Den kan vara allt mellan 5–60 sekunder.
  • När du fotograferat färdigt, placera då kameran i en lufttät påse innan du tar in den i stugvärmen. Annars riskerar du att det bildas kondens inne i den kalla kameran. Låt kameran värmas upp inuti påsen innan du tar ut den i rumstemperatur.

Vill du fortsätta att utforska dina möjligheter att fotografera norrsken? Välkommen att delta i Lappland PhotoAdventures norrskensfotokurser i Abisko nationalpark och Kiruna.