Aurora Zone

Norrskenet har begrundats och studerats i detalj här i Lappland – under drygt 100 år av expeditioner, teknisk utveckling och internationellt samarbete. Det har resulterat i en mängd mätinstrument, både i rymden och här på jorden, som förser oss med information om Aurora Borealis dygnet runt.

Här vill vi guida dig genom några av dessa mättekniker, så att du bättre kan planera din egen norrskensupplevelse och få en större förståelse om vad som faktiskt pågår över våra huvuden.

Låt oss börja med All Sky Camera:
Kameran p������ toppen av Aurora Sky Station i Abisko håller ett stadigt öga på den mest aktiva delen av vår nordliga atmosfär. Abisko sägs vara den bästa platsen på jorden för att skåda norrsken. Det beror dels på att himlen oftast är molnfri, tack vare att merparten av nederbörden fångas upp av fjällen i väst. Dessutom störs inte natthimlen av ljusföroreningar som på många andra platser.

Bilden uppdateras var fjärde minut. Så fort solen går ner är det dags att hålla utkik!


Kamera Canon 1D Mark III, 14mm:2.8L II USM

Och nu ut i rymden:
Den här bilden visar Norrskensovalen utifrån den senaste satellitdatan från NOAA-POES. Dessa satelliter samlar in information om energier i atmosfären och ger en uppskattning om plats, utbredning och intensitet för Aurora Borealis. Den uppdateras var 10 minut och ger dig därmed en fingervisning om möjligheterna att uppleva norrsken på en viss plats, vid den senaste tidpunkt som satelliten passerade. Ju kraftigare energier som satelliten registrerar, desto rödare är Norrskensovalen, vilket ökar sannolikheten för att norrskenet blir synligt för oss.


www.spaceweather.com
www.nasa.gov

Observera n-faktorn, till vänster i bild, som visar hur tillförlitlig datan är. Den baseras på satelliternas kapacitet, alltså mängd insamlad data. Ju lägre värde (helst långt under 2.0), desto korrektare bild.

Invänta nästa uppdatering och se hur Norrskensovalen förändras.

Vidare till mätning av jordens magnetosfär:
Den sista pusselbiten hämtar vi från Institutet för rymdfysik i Kiruna och deras magnetometrar. Klicka på länken så ser du magnetogrammet för dagens data.

www.irf.se/

Här visas aktiviteten i magnetosfären ovanför Kiruna. När högenergipartiklar från solen fångas upp av magnetosfären och sedan färdas längs fältlinjerna så ökar aktiviteten, vilket resulterar i norrsken. Börjar kurvan svänga upp och ner i magnetogrammet, ja då är det något på gång i atmosfären ovanför Kiruna och dags att bege sig ut för att se norrskenet!

Så kan du skåda norrsken hemifrån!
Först av allt, kolla in den senaste uppdateringen av Norrskensovalen, och tillförlitligheten hos datan (n-faktorn). Hur intensiv ��r aktiviteten, alltså hur röd är ovalen? Därefter, titta på rådatan från Kiruna: Registrerar instrumenten någonting över Kiruna? Till sist, om allt tyder på att det blir show time: Kolla in Aurora Sky Station All Sky Camera. Förhoppningsvis har din uppskattning placerat dig på första parkett inför en fantastisk uppvisning!