Norrsken Abisko - Fotoresa i Abisko nationalpark - 4 nätter

Under denna 4 dagars fotoresa i Abisko lär vi ut hur du bäst fångar den lappländska midvinternatten på bild. Ett landskap med höga fjäll, vyer över Torneträsk och en himmel med både norrsken, stjärnor och galaxer inbjuder till fantastiska fotomöjligheter.

Företagets ägare, Peter Rosén, är fotografen bakom böckerna Aurora Borealis i Lappland och Midnattssol över Lappland och jobbar sedan 2012 heltid som fotograf. Peter eller Niklas Johansson visar hur du bäst kan fånga norrskenet, stjärnorna, galaxer och det vackra midvinterlandskapet på bild. Med tillgång till både skoter, AWD minibuss och hundspann tar vi oss ut till fina fotoplatser.

Vi är glada över att samtliga våra flerdagars gäster sedan vi började 2012 (c. 75 grupper) har sett och fotograferat norrskenet i vackra miljöer och därmed är vi sannolikt det mest framgångsrika norrskensguidningsföretaget i världen. Vi är också det bäst rankade norrskensguidningsföretaget i Sverige och är stolta över att vi fått utmärkelsen TripAdvisor Certificate of Excellence Award 2014-2019. Läs gärna tidigare gästers omdömen om våra turer på TripAdvisor.

Höjdpunkter på denna resa

 • Norrskens, astro och natt fotografering 4 nätter med en de professionella fotograferna Peter Rosén eller Niklas Johansson. Båda bor i regionen och kan området mycket bra.
 • Kvällstur med hundspann.
 • Max 7 deltagare för en genuin upplevelse.
 • Tillgång till AWD-minibuss och skoter under hela din vistelse för att öka dina chanser att se norrsken på fina platser.
 • Hotellboende i Abisko nationalpark. Platsen har valts så att du kan se och fotografera norrsken från ditt hotell.
 • Dagstur till fina fotoplatser.
 • Inomhushandledning om hur du bäst redigera dina norrskens och astrobilder.

Natur, kultur och fotoguidning

Peter Rosén har jobbat som biolog och forskare vid Abisko Naturvetenskapliga station och vid Umeå Universitet i 17 år men jobbar idag som heltidsfotograf. Niklas Johansson är musiker och har jobbat med digital bild i 25 års tid. Båda är mycket kunniga vad gäller norrsken och den arktiska naturen. Du får därför möjlighet att under hela turen lära dig mer om den arktiska naturen och den spännande kultur vi har i Lappland. Vi berättar bland annat om det samiska samhället, den fascinerande vetenskapen den gamla folktron kring norrskenet, hur landskapet utformats under årtusende, klimatförändringar i Arktis och hur djur och växter lyckats anpassa sig till ett kallt klimat. Vi ger dig naturligtvis också tips på bildkomposition, landskaps, djur, norrskens och nattfotografering, olika kameratekniker, redigering av dina bilder i datorn för bra tryck och kunskap om hur du tar bra bilder på vintergatan, galaxer och nebulosor mm.

Vi hjälper dig om du vill förlänga din vistelse

Vi rekommenderar er att stanna ett par extra dagar i Kiruna och på Camp Ripan där vi erbjuder ett paket med boende, helpension, samtliga transfers och en aktivitet per dag. Välj gärna mellan hundspann, skotertur, norrskensfotografering med samiska fotografer eller ett besök hos samer för att lära dig mer om samernas vardagliga liv.

norrsken Abisko
norrsken Abisko
Abisko nationalpark
norrsken fotokurs

Program

16.30: Din fotoguide möter dig vid Abisko turiststations reception. Vi ger en introduktion till norrskens och nattfotografering och bekantar oss med kamerorna. Canon kameror, objektiv från 14-500mm samt stativ finns för utlåning.

17.30: 3 rätters middag.

19.30: Vi åker till en fin fotoplats för norrskensfotografering. Vi har tillgång till skoter och AWD minibuss under hela turen och väljer den plats som känns lämpligast för kvällen tex, in i Abiskodalen och till vår favoritplats belägen med utsikt över bergen, fina tallar och en traditionell samisk lavvu (Tentipi® Nordic tipi). Vi går igenom norrskens, natt och astrofotografering och arrangerar fina bilder. Om norrskenet dansar för oss så är vi ute sen och kommer tillbaka till hotellet omkring midnatt.

11.30-12.30: Lunch vid ditt hotell.

12.30-14.30: Vi upptäcker Abisko nationalpark, dess fina kanyon och besöker ett isfall. Ni kommer att ha tillgång till bra objektiv för landskapsfotografering och du får lära dig landskapsfotografering från grunden.

17.30: 3 rätters middag. Din fotoguide är med under middagen.

19.30: Beroende på väder har vi två alternativ för den här kvällen. Antingen tar vi en minibusstur till en vacker fotoplats eller kommer vi att utforska nya fina fotoplatser i Abisko nationalpark med vår skoter (gästerna sitter på en kälke). Det händer att vi åker till de norska fjordarna på kvällen om förutsättningarna är bäst där. Genom att vara flexibla så ökar vi möjligheterna att lyckas med bra norrsken. Norrsken, natt och astrofotokursen fortsätter steg för steg och vi arrangerar många nya bilder. 00.00 Tillbaka tillbaka till ditt hotell i Abisko.

Vi kan rekommendera dig att boka en extra snöskoter, hundspann, isklättring eller isfiske mot en extra kostnad. Eller bara ta en promenad i den vackra Abiskodalen. Vi hjälper dig att boka denna extra tur eller ger dig förslag på trevliga promenader.

14.30-17.30: Din fotoguide ger dig konstruktiva kommentarer på dina bilder och visa hur du bäst kan redigera norrskensbilder i datorn. Vi går igenom hur du bäst redigerar en RAW bild till tryck eller webb. Din fotogruide visar dig också hur man producerar realtids norrskensvideo från dina stillbilder.

17.30: 3 rätters middag tillsammans med de övriga deltagarna och din fotoguide.

19.30: Antingen tar vi en minibusstur till en vacker fotoplats eller kommer vi att utforska nya fina fotoplatser i Abisko nationalpark med vår skoter (gästerna sitter på en kälke). Kanske vi åker till de norska fjordarna. Genom att vara flexibla så ökar vi möjligheterna att lyckas med bra norrsken. Norrsken, natt och astrofotokursen fortsätter steg för steg och vi arrangerar nya bilder. 00.00 Tillbaka tillbaka till ditt hotell i Abisko.

We can recommend you to book an additional snow mobile, dog sledding, ice climbing or ice fishing tour at an additional cost. Or just take a walk in the beautiful Abisko National Park. We will help you to book your tour or give you suggestions on nice walks.

14.30-17.30: Indoor class. We will show you how to best edit astro images, eg. how can you get out all the beautiful details of our own galaxy Milky Way, the Orion Nebula or our closest neighbour Andromeda galaxy?

17.30: Gourmet three course dinner created by local specialities. Your photo guide will join the group.

19.30: We will travel with dogsled into the wilderness of Abisko NP and continue our Aurora/astro photography course. The dogs will be a nice foreground to our pictures. 00.00 Return back to your hotel in Abisko.

10.00: Efter en lugn frukost är det dags för utcheckning från ditt hotell. Vi hjälper dig att ordna transfer till Kiruna flygplats eller ditt hotell i Kiruna. Om du tar ett flyg från lunch eller senare så är transfern inkluderad i priset. Väljer du ett tidigt flyg ordnar vi en transfer mot en extra kostnad. Men kanske du väljer att stanna någon extra natt i Abisko eller Kiruna. Vi hjälper dig i så fall att boka boende och aktiviteter.

Varför ska du välja Lappland Media & Photo Adventures för din nästa fototur?

Vi är glada över att samtliga våra flerdagarsgäster 8 år i rad har sett och fotograferat norrsken i vackra miljöer (c. 75 grupper). Därmed är vi sannolikt det mest framgångsrika norrskensguidningsföretaget i världen. Att få se norrsken styrs ju av både norrskensaktiviteten och väder vilket gör det svårt att garantera norrsken på en tur. Men hittills har vi i alla fall lyckats och det hoppas vi att vi gör även kommande vinter! Vi gör verkligen allt vi kan för att ni ska trivas med oss och vi är glada över att ha utsetts till TripAdvisors Certificate of Excellence Award 2014-2019. Vi har kört fotokurser i Abisko och svenska Lappland minst 10 år längre än något annat företag i området. Vi tar max 7 gäster per guide vilket gör att du får mycket tid med din fotoguide och vi kan vara flexibla med skoter och minibusstransporter om vädret råkar vara bättre någon annanstans. Genom att vi själva är från Lappland så har vi bra lokalkännedom om att vara uppe i fjällen, vilket är viktigt inte bara av säkerhetsskäl utan också för att få bra bilder och att kunna delge dig våra berättelser om att leva i Lappland.

Låt dig inspireras av Peters bilder via hans bildbyrå LapplandMedia AB!

Loading…

northern light

Norrskenstur inkluderar:

Pris: 19 700 SEK/person i dubbelrum (allt inklusive). Enkelrum 19 700 SEK/person. Du behöver bara betala 20% i deposition vid anmälningstillfället. Slutbetalning sker c. 60 dagar före avresan.

Datum 2019/20: 2-6 januari (1 plats kvar). Andra datum möjliga för grupper.

Grupp storlek: Max 7 personer per tur.

Guide: Fotograf Peter Rosén eller Niklas Johansson och aktivitetsguider. Turen kommer att hållas på engelska men guiderna kan både engelska och svenska.

Detta inkluderas:

 • 4 nätter vid STF Abisko turiststation med helpension från middag dag 1 till frukost dag 5. Hotellet serverar 3 rätters gourmet middagar. Glutenfri, vegetarisk och veganmat tillgänglig vid förfrågan
 • 4 kvällar med norrsken och astro fotografering
 • Kvällstur med hundspann
 • Tillgång till AWD minibuss och snöskoter med kälke under hela vistelsen för att öka flexibiliteten och våra chanser att se bra norrsken och få de bilder du längtar efter
 • Varm overall som du har över dina kläder samt varm mössa och varma handskar. Varma skor går att hyra vid hotellet
 • Liten grupp med max 7 gäster för att vi ska kunna vara så flexibla som möjligt under turen och för att du ska få möjlighet till dina egna frågor kring fotografering
 • All kamerautrusning ingår om du har behov. Vi har tillgång till Canon kameror och objektiv från 14-500mm, stativ från Manfrotto och Star Adventure Tracker
 • Tillgång till Wi-Fi vid hotellet

Transfer: Transfer mellan Kiruna och Abisko (110km) inkluderas i priset om ni anländer och reser kring lunch. Kolla gärna av med oss innan ni bokar flyg. Tåg fungerar också utmärkt till Abisko.

Detta inkluderas ej: Reseförsäkring, flygresan, läsk eller alkoholhaltiga drycker.

Villkor för turen: Min ålder 18 år (önskar ni delta med yngre deltagare så vill vi prata med er innan). Chansen att se och fotografera norrsken är stor men eftersom det är ett naturfenomen så kan vi aldrig lämna några garantier för att ni kommer att se norrsken under turen. Programmet kan ändras pga väder eller andra oförutsatta händelser.

Utrustning: Vi rekommenderar er att ta med egen bärbar dator och kamera så ni lär känna er egna utrustning bättre. Om ni vill låna från oss så finns både professionella och amatörkameror samt objektiv från 14-500mm tillgängliga.