Norrsken Abisko - Fotoresa i Abisko nationalpark - 5 dagar med Göran Strand

Datum 2020/21: 9-13 december (3 platser kvar); 12-16 mars (6 platser kvar). Andra datum möjligt för grupper mot förfrågan.

Vi erbjuder en 5 dagars fotoresa kring Abisko med en av Sveriges duktigaste astrofotografer Göran Strand. Turen inkluderar norrsken, astro och landskapsfotografering med möjligheter också till älgfotografering. Vi åker hundspann in i Abisko nationalpark och om vädret tillåter så åker vi också över till Norges fantastiska fjordar. Vi bor och äter gott vid Abisko Mountain Lodge och har hela tiden tillgång till skoter, AWD minibuss, all fotoutrusning inkl. stativ för att öka dina möjligheter att komma hem med de bilder du drömt om.

Turen guidas av astrofotografen Göran Strand. Göran är heltidsfotograf och blev utsedd som den bästa astrofotografen i Sverige 2013 och 2016. Han har gett ut 2 fotoböcker Jämtlandsnatt och Ljusår – ett år av ljus. Hans bilder har publicerats av bland andra National Geographic, NASA’s Astronomy Picture Of the Day, Discovery Channel. Ta rygg på en mycket kreativ fotograf, de flesta bilderna på denna sida är tagna av Göran.

Göran lär dig hur du bäst fångar den lappländska midvinternatten på bild. Ett landskap med höga fjäll, vyer över Torneträsk och en himmel med både norrsken, stjärnor och galaxer inbjuder till fantastiska fotomöjligheter. Göran är en av de duktigaste i Sverige i astrofotografering så du får en fin möjlighet att vidareutveckla dina kunskaper om universum.

Vi är glada över att samtliga våra flerdagars gäster sedan vi började 2012 (c. 80 grupper) har sett och fotograferat norrskenet i vackra miljöer och därmed är vi sannolikt det mest framgångsrika norrskensguidningsföretaget i världen. Vi är också det bäst rankade norrskensguidningsföretaget i Sverige och är stolta över att vi fått utmärkelsen TripAdvisor Certificate of Excellence Award 2014-2019. Läs gärna tidigare gästers omdömen om våra turer på TripAdvisor.

Höjdpunkter på denna resa

 • Norrskens, astro och landskapsfotografering 5 dagar med Göran Strand. 
 • Dagturer med hundspann och skoterslädestur in i Abiskodalen.
 • Max 7 deltagare för en genuin upplevelse.
 • Tillgång till AWD-minibuss och skoter under hela din vistelse för att öka dina chanser att se och fotografera på fina platser.
 • Hotellboende i Abisko nationalpark. Platsen har valts så att du kan se och fotografera norrsken från ditt hotell.
 • Dagstur till Norges fjordar (om vädret tillåter).
 • Inomhushandledning om hur du bäst redigera dina norrskens, landskaps och astrobilder.

Natur, kultur och fotoguidning

Göran Strand har jobbat med fotografering sen början av 90-talet och guidat olika fotografigrupper i flera år, inte bara för norrsken, utan också för astrofotografering och totala solförmörkelser. Under de senaste åren har han arbetat tillsammans med Bonnier-publikationer i Danmark som en fotoguide på deras turer för totala solförmörkelser och har stor kunskap kring den arktiska naturen och naturfenomen. Han undervisar regelbundet fotograferingsstudenter på gymnasiet om astrofotografering och olika himlafenomen och håller flera offentliga föreläsningar varje år. Så räkna med att du får en god överblick inte bara av fotografering utan även mer kunskap om naturen och naturfenomen.

Vi hjälper dig om du vill förlänga din vistelse

Vi rekommenderar er att stanna ett par extra dagar i Kiruna och på Camp Ripan där vi erbjuder ett paket med boende, helpension, samtliga transfers och en aktivitet per dag. Välj gärna mellan hundspann, skotertur, norrskensfotografering med samiska fotografer eller ett besök hos samer för att lära dig mer om samernas vardagliga liv.

norrsken Abisko
norrsken Abisko
Abisko nationalpark
norrsken fotokurs

Program

12.00-13.30: Göran Strand möter dig flygplatsen, tågstationen eller ditt hotell i Kiruna. Ni tar en gemensam transfer med eventuella fotostop längs väget till Abisko. Incheckning vid Abisko Mountain Lodge.

16.30: Göran ger en introduktion till norrskens och nattfotografering och bekantar oss med kamerorna. Canon kameror, objektiv från 14-500mm samt stativ finns för utlåning.

17.30: 3 rätters middag vid ditt hotell.

19.30-00.00: Vi åker till en fin fotoplats för norrskensfotografering. Vi har tillgång till skoter och AWD minibuss under hela turen och väljer den plats som känns lämpligast för kvällen tex, in i Abiskodalen och till vår favoritplats belägen med utsikt över bergen, fina tallar och en traditionell samisk lavvu (Tentipi® Nordic tipi). Vi går igenom norrskens, natt och astrofotografering och arrangerar fina bilder. Om norrskenet dansar för oss så är vi ute sent och kommer tillbaka till hotellet omkring midnatt.

9.30-13.30: Dagtur med hundspann in i Abisko nationalpark. Vi äter lunch utomhus i en traditionell lavvu (kåta) och kokar kaffe/te över öppen eld.

14.00-16.30: Nerladdning av bilder och tillgång till bastu vid ditt hotell.

16.30-17.30: Göran finns tillgänglig vid hotellet för att kommentera dina bilder och vi lär oss av eventuella misstag inför kvällens fotografering.

17.30: 3 rätters middag vid ditt hotell. Göran är med under middagen.

19.30-00.00: Beroende på väder har vi två alternativ för den här kvällen. Antingen tar vi en minibusstur till en vacker fotoplats eller kommer vi att utforska nya fina fotoplatser i Abisko nationalpark med vår skoter (gästerna sitter på en kälke). Det händer att vi åker till de norska fjordarna på kvällen om förutsättningarna är bäst där. Genom att vara flexibla så ökar vi möjligheterna att lyckas med bra norrsken. Norrsken, natt och astrofotokursen fortsätter steg för steg och vi arrangerar många nya bilder. 00.00 Tillbaka tillbaka till ditt hotell i Abisko.

9.30-16.00: Efter frukosten packar vi våra fotoväskor och beger oss västerut. Vi kör längs en mycket vacker väg där vi ibland är precis vid trädgränsen med höga berg omkring oss. Efter Riksgränsen kör vi ner mot Narvik och besöker en fiskrestaurang för lunch (de har även icke fisk rätter). Efter lunchen besöker vi en av Norges mest spektakulära fjordar som verkligen inspirerar till landskaps fotografering.

17.30: 3 rätters middag vid ditt hotell tillsammans med de övriga deltagarna och din fotoguide.

19.30-00.00: Antingen tar vi en minibusstur till en vacker fotoplats eller kommer vi att utforska nya fina fotoplatser i Abisko nationalpark med vår skoter (gästerna sitter på en kälke). Kanske vi åker till de norska fjordarna. Genom att vara flexibla så ökar vi möjligheterna att lyckas med bra norrsken. Norrsken, natt och astrofotokursen fortsätter steg för steg och vi arrangerar nya bilder. 00.00 Tillbaka tillbaka till ditt hotell i Abisko.

09.30-11.30:  Vi upptäcker Abisko nationalpark, dess fina kanyon och besöker ett isfall. Ni kommer att ha tillgång till bra objektiv för landskapsfotografering och du får lära dig landskapsfotografering från grunden.

12.00-13.00: Lunch vid ditt hotell.

14.00-16.00: Göran ger dig konstruktiva kommentarer på dina bilder och visa hur du bäst kan redigera bland annat norrskensbilder i datorn. Vi går igenom hur du bäst redigerar en RAW bild till tryck eller webb. Om det finns intresse för redigering av astrobilder så går Göran gärna igenom den processen också.

17.30: 3 rätters middag tillsammans med de övriga deltagarna och din fotoguide vid ditt hotell.

19.30-00.00: Antingen tar vi en minibusstur till en vacker fotoplats eller kommer vi att utforska nya fina fotoplatser i Abisko nationalpark med vår skoter (gästerna sitter på en kälke). Kanske vi åker till de norska fjordarna. Genom att vara flexibla så ökar vi möjligheterna att lyckas med bra norrsken. Norrsken, natt och astrofotokursen fortsätter steg för steg och vi arrangerar nya bilder. Tillbaka tillbaka till ditt hotell i Abisko.

9.30-10.00: Efter en lugn frukost är det dags för utcheckning från ditt hotell. Helst ser vi att ert flyg inte avgår förrän tidigast vid lunch så vi kan ta en lungn färd mot Kiruna och om det dyker upp något fint längs vägen så stannar vi för fotografering. Väljer du ett tidigt flyg ordnar vi en transfer mot en extra kostnad. Men kanske du väljer att stanna någon extra natt i Abisko eller Kiruna. Vi hjälper dig i så fall att boka boende och aktiviteter.

Varför ska du välja Lappland Media & Photo Adventures för din nästa fototur?

Vi är glada över att samtliga våra flerdagarsgäster 9 år i rad har sett och fotograferat norrsken i vackra miljöer (c. 80 grupper). Därmed är vi sannolikt det mest framgångsrika norrskensguidningsföretaget i världen. Att få se norrsken styrs ju av både norrskensaktiviteten och väder vilket gör det svårt att garantera norrsken på en tur. Men hittills har vi i alla fall lyckats och det hoppas vi att vi gör även kommande vinter! Vi gör verkligen allt vi kan för att ni ska trivas med oss och vi är glada över att ha utsetts till TripAdvisors Certificate of Excellence Award 2014-2019. Vi har kört fotokurser i Abisko och svenska Lappland minst 10 år längre än något annat företag i området. Vi tar max 7 gäster per guide vilket gör att du får mycket tid med din fotoguide och vi kan vara flexibla med skoter och minibusstransporter om vädret råkar vara bättre någon annanstans. Genom att vi själva är från Lappland så har vi bra lokalkännedom om att vara uppe i fjällen, vilket är viktigt inte bara av säkerhetsskäl utan också för att få bra bilder och att kunna delge dig våra berättelser om att leva i Lappland.

Låt dig inspireras av Peters bilder via hans bildbyrå LapplandMedia AB!

Loading…

northern light

Norrskenstur inkluderar:

Pris: 22 900 SEK/person i dubbelrum (allt inklusive). Enkelrum 22 900 SEK/person. Du behöver bara betala 20% i deposition vid anmälningstillfället. Slutbetalning sker c. 60 dagar före avresan.

Datum 2020/21: 9-13 december (3 platser kvar); 12-16 mars (6 platser kvar). Andra datum möjligt för grupper mot förfrågan.

Grupp storlek: Max 7 personer per tur.

Guide: Fotograf Göran Strand och aktivitetsguider. Turen kommer att hållas på engelska men guiderna kan både engelska och svenska.

Detta inkluderas:

 • 4 nätter vid Abisko Mountain Lodge med helpension från middag dag 1 till frukost dag 5. Hotellet serverar 3 rätters gourmet middagar. Glutenfri, vegetarisk och veganmat tillgänglig vid förfrågan.
 • 4 kvällar med norrsken och astro fotografering.
 • Dagtur med hundspann och lunch utomhus i lavvu (kåta).
 • Dagtur till Norges fjordar.
 • Tillgång till AWD minibuss och snöskoter med kälke under hela vistelsen för att öka flexibiliteten och våra chanser att se bra norrsken och få de bilder du längtar efter.
 • Varm overall, mössa, handskar. Varma skor går att hyra vid hotellet.
 • Liten grupp med max 7 gäster för att vi ska kunna vara så flexibla som möjligt under turen och för att du ska få möjlighet till dina egna frågor kring fotografering.
 • All kamerautrusning ingår om du har behov. Vi har tillgång till Canon kameror och objektiv från 14-500mm, stativ från Manfrotto och Star Adventure Tracker
 • Tillgång till Wi-Fi vid hotellet.
 • Transfer: Transfer mellan Kiruna och Abisko (110km) inkluderas i priset om ni anländer och reser kring lunch. Kolla gärna av med oss innan ni bokar flyg. Tåg fungerar också utmärkt till Abisko.

Detta inkluderas ej: Reseförsäkring, flygresan, läsk eller alkoholhaltiga drycker.

Villkor för turen: Min ålder 18 år (önskar ni delta med yngre deltagare så vill vi prata med er innan). Chansen att se och fotografera norrsken är stor men eftersom det är ett naturfenomen så kan vi aldrig lämna några garantier för att ni kommer att se norrsken under turen. Programmet kan ändras pga väder eller andra oförutsatta händelser.

Utrustning: Vi rekommenderar er att ta med egen bärbar dator och kamera så ni lär känna er egna utrustning bättre. Om ni vill låna från oss så finns både professionella och amatörkameror samt objektiv från 14-500mm tillgängliga.