Abisko och Kiruna – fotoresa med norrsken, samisk kultur, hundspann, astro, ishotellet och djurfotografering – 8 dagar

Abisko och Kiruna - fotoresa med norrsken, samisk kultur, astro, hundspann, ishotellet och djurfotografering med Peter Rosén och David Evans - 8 dagar.

Datum 2022: 9-16 januari (6 platser kvar), 19-26 januari (fullbokad).

Vår mest exklusiva tur! Följ med på en innehållsrik och avslappnad 8 dagars fotoresa i Lappland med norrsken, astro och älgfotografering, hundspann både dag och kvällstid samt besök vid ishotellet tillsammans med fotografen Peter Rosén och en av Australiens duktigaste landskapsfotografer David Evans. Både Peter och David är heltidsfotografer och David har vunnit många internationella utmärkelser. Peter är också fotografen bakom böckerna Aurora Borealis i Lappland och Midnattssol över Lappland. Vi bor 4 nätter precis intill Torneälven vid Aurora Wilderness Camp och 3 nätter vid STF Abisko turiststation. Vi gör även en dag tur till Norges fjordar.

Samtliga våra flerdagars gäster har sedan vi började 2012 (c. 80 grupper) sett och fotograferat norrskenet i vackra miljöer och sannolikt är vi därför det mest framgångsrika norrskensguidningsföretaget i världen. Vi är också det bäst rankade norrskensguidningsföretaget i Sverige på Tripadvisor och vi har fått utmärkelsen TripAdvisor Certificate of Excellence Award 2014-2019. Läs gärna tidigare gästers omdömen om våra turer på TripAdvisor.

Höjdpunkter i denna resa

 • Norrskens och astrofotografering varje kväll med fotografen bakom boken Aurora Borealis i Lappland – Peter Rosén och en av Australiens duktigaste landskapsfotografer David Evans.
 • Hundspann både en heldag och en kvällstur
 • Exklusiv renslädestur med samer
 • Dagbesök på ICEHOTEL
 • Älg, landskap och astro fotografering.
 • Max 8 deltagare och två fotoguider för en genuin upplevelse.
 • Tillgång till AWD minibuss, en AWD Volvo och snöskoter under hela vistelsen för att öka vår flexibilitet och chanser att se norrsken på fina ställen.
 • All kamerautrustning och varma kläder ingår.
 • Boende på två olika platser. Båda platserna har valts så att du kan se och fotografera norrsken från din lodge / hotell.
 • Undvik andra turister. Vi besöker platser som de flesta resenärer inte hittar.

Natur, kultur och fotoguidning

Peter Rosén har jobbat som biolog och forskare vid Abisko Naturvetenskapliga station och vid Umeå Universitet i 17 år och du får därför möjlighet att lära dig mer om den arktiska naturen och den spännande kultur vi har i Lappland. Peter kommer att berätta om det samiska samhället, den fascinerande vetenskapen och den gamla folktron kring norrskenet, hur landskapet utformats under årtusende, klimatförändringar i Arktis och hur djur och växter lyckats anpassa sig till ett kallt klimat. Peter ger dig naturligtvis också tips på bildkomposition, natt, landskaps och djurfotografering, olika kameratekniker, redigering av dina bilder i datorn och kunskap om hur du tar bra bilder på norrsken, vintergatan, galaxer och nebulosor mm. David Evans är en mycket duktig landskapsfotograf och har vunnit över 20 fina priser för sina bilder, bland annat Australian photographer of the year och gett ut 3 fotoböcker.

norrsken
northern light tour
norrsken
northern light lapland

Program

Landskap och norrsken: Efter lunch förser vi oss med varma kläder och åker ut till Torneälven och Aurora Wilderness Camp. Tänd en brasa och gör det mysigt i din stuga som ligger precis intill älven. Vi bor bekvämt i stugorna men förvänta dig inte lyx. Platsen är vald eftersom den erbjuder fina möjligheter till fotografering där vi kan se norrsken direkt från stugan och vi kan lätt starta våra aktiviteter på plats i fin natur. Före middagen går vi igenom grunderna i norrskens och nattfotografering. Du får låna Canon kamera och Manfrottostativ om du har behov. Efter en 2 rätters middag är det dags för norrskens och astrofotografering. Vi håller ett öga på vädret och norrskensprognosen och vi kommer att åka till den plats som ger oss den bästa chansen att se norrsken. Vi har tillgång till både en AWD minibuss och skoter med kälke.

Hundspann och norrsken: På morgonen påbörjar vi vår hundspannstur från stugorna. Vår hundspannsguide kör oss ut på Torneälven, genom skogar och myrar i flera timmar. Vi gör stopp för fotografering längs vägen. Lunch utomhus över en öppen eld i en lavvu (ett traditionellt samiskt tält). På lunchplatsen har vi möjligheter att fotografera lavskrika och lappmes. På eftermiddagen får vi lite ledig tid att ladda ner bilder, tid för privat undervisning och kanske en vedeldad bastu. Efter kvällens 2 rätters middag åker vi ut på norrskensjakt igen. Om dansar för oss kommer vi att vara ute sent på kvällarna (du kommer glömma att du är trött om vi ser ett bra norrsken).

Älg, hundspann och norrsken: Efter frukosten åker vi vägen upp mot Kebnekaise för att se och fotografera älg och fint landskap (ingen garanti att vi ser älg men samtliga grupper 2015-18 har lyckats bra). Du får gärna låna långa teleobjektiv från Canon (t.ex. 400: 2,8, 300,2,8, 400: 4,0). Vi äter lunch på en bra restaurang i Kiruna och besöker kyrkan i Kiruna. Under eftermiddagen laddar vi ner bilder, tid för privat undervisning. Vi värmer upp en vedeldad bastu så du kan värma dig innan vi ger oss ut på norrskensjakt igen och vidareutvecklar våra kunskaper inom nattfotografering.

Ishotellet, norrsken och norrsken. Efter frukosten gör vi ett dagbesök vid ishotellet. Ishotellet är verkligen en inspirerande miljö för fotografering av både de fina rummen och makrofotografering av detaljer. Vi åter lunch vid värdshuset vid Ishotellet. Efter lunch besöker vi Jukkasjärvi kyrka som är från 1607 och som också inspirerar till fotografering. Under eftermiddagen laddar vi ner bilder, tid för privat undervisning och bastubad i vedeldad bastu intill Torneälven. Kan det bli bättre? Efter kvällens 2 rätters middag åker vi ut med hundspann och på norrskensjakt igen. Hundarna och en fin tältkåta blir en bra förgrund för våra bilder. Vi är ute med hundarna till midnatt.

Abisko – Samisk kultur, renskötsel, landskap och norrsken: Efter frukost kör vi upp mot bergen. Vi stannar vid Rensjön, en samisk by mellan Kiruna och Abisko. Marja, en samisk kvinna som bor i Rensjön eller någon av hennes guider, berättar om den samiska kulturen och hur det är att leva ett samiskt liv idag. Du får möjlighet att fotografera ren på nära håll. Du får även möjlighet att köra rensläde på egen hand. Vuoján är det traditionella sättet för samer att förflytta sig och blir en fin upplevelse för oss. Vi äter en traditionell samisk lunch runt elden inuti  goahti (en traditionell samisk kåta) och lär oss om det samiska livet idag.

Efter turen åker vi vidare upp mot bergen och till den lilla byn Abisko – känd för bland annat norrsken. Vi checkar in på Abisko turiststation som ligger inne i Abisko nationalpark. Efter vår en 3-rätters middag är det dags för norrskens och astrofotografering igen. Sannolikt tar vi en skotertur in i Abiskodalen till en fin fotoplats men är flexibla för att maximera våra chanser till bra norrskensbilder. Vi återvänder till hotellet runt midnatt för natten och en välförtjänt sömn.

Landskap, älg, norrsken och astrofotografering: Idag är en blandning av utomhusfotografering och undervisning. Abisko nationalpark erbjuder fantastiska möjligheter till bra bilder. Om vi har bra väder spendera vi mycket tid utomhus även idag. Kanske en skotertur in i Abisko nationalpark eller så åker vi till någon annan fin plats längs vägen mot Norge. Är vädret sämre så spenderar vi mer tid kring bildredigering och dina personliga frågor. Vi kan gärna gå igenom hur man bäst redigerar bilder på vintergatan, nebulosor och galaxer eller skapar filmer från dina norrskensbilder.

Efter en 3 rätters middag kör vi skoter (gästerna sitter på en stor kälke) till en fin fotoplats och en traditionell lavvu (kåta). Lavvun blir en fin förgrund till våra norrskensbilder. Vi gör eld inne i lavvun och pratar om allt vi upplevt under turen tillsammans.

Norges fjordar, norrsken och astro. Efter frukosten packar vi våra fotoväskor och beger oss västerut. Vi kör längs en mycket vacker väg där vi ibland är precis vid trädgränsen med höga berg omkring oss. Efter Riksgränsen kör vi ner mot Narvik och besöker en fiskrestaurang för lunch (de har även icke fisk rätter). Efter lunchen besöker vi en av Norges mest spektakulära fjordar som verkligen inspirerar till landskaps fotografering. När vi är tillbaka i Abisko äter vi en 3 rätters middag innan vi ger oss ut på en ny norrskenstur. Vi försöker variera platserna varje kväll så du får bilder med olika förgrunder.

Avslutningsdag: Du kommer sannolikt att vara rätt trött nu. Men det är förhoppningsvis en skön och avslappnad trötthet efter flera sena kvällar och många roliga aktiviteter. Efter en lugn frukost åker vi in till Kiruna. Om det är bra ljus så gör vi fotostopp längs vägen. Vi gör stopp för att köpa souvenirer och om vi har tid innan flygavgångar så besöker vi kyrkan i Kiruna.

Varför ska du välja Lappland Media & Photo Adventures för din nästa fototur?

Vi är glada över att samtliga våra flerdagarsgäster 9 år i rad har sett och fotograferat norrsken i vackra miljöer (c. 80 grupper). Därmed är vi sannolikt det mest framgångsrika norrskensguidningsföretaget i världen. Att få se norrsken styrs ju av både norrskensaktiviteten och väder vilket gör det svårt att garantera norrsken på en tur. Men hittills har vi i alla fall lyckats och det hoppas vi att vi gör även kommande vinter! Vi gör verkligen allt vi kan för att ni ska trivas med oss och vi är glada över att ha utsetts till TripAdvisors Certificate of Excellence Award 2014-2019. Vi har kört fotokurser i Abisko och svenska Lappland minst 10 år längre än något annat företag i området. Vi tar max 7 gäster per tur och guide förutom vid en 8 dagastur där vi är två fotoguider för max 9 gäster vilket gör att du får mycket tid med din fotoguide och vi kan vara flexibla med skoter och minibusstransporter om vädret råkar vara bättre någon annanstans. Genom att Peter själv är från Lappland så har vi bra lokalkännedom om att vara uppe i fjällen, vilket är viktigt inte bara av säkerhetsskäl utan också för att få bra bilder och att kunna delge dig våra berättelser om att leva i Lappland.

Låt dig inspireras av Peters bilder via hans bildbyrå LapplandMedia AB.

Loading…

northern light

Tur inkluderar:

Pris: 50 500 SEK/person i dubbelrum (allt inklusive). Enkelrum 53 500 SEK/person. Du behöver bara betala 20% i deposition vid anmälningstillfället. Slutbetalning sker c. 60 dagar före avresan.

Datum 2022: 9-16 januari (6 platser kvar), 19-26 januari (fullbokad).

Grupp storlek: Max 8 personer per tur.

Guide: Fotograf Peter Rosén och David Evans samt aktivitetsguider. Turen kommer att hållas på engelska men Peter kan både engelska och svenska.

Detta inkluderas:

 • 4 nätter vid Aurora Wilderness Camp precis intill Torneälven utanför Kiruna och 3 nätter vid STF Abisko turiststation.  Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8. Vi serverar 2 och 3 rätters gourmetmiddagar med framförallt lappländska specialiteter. Vin, öl eller alkoholfria drycker inkluderas första 4 kvällarna.
 • 7 kvällar med norrsken och astro fotografering.
 • Heldagstur och kvällstur med hundspann inklusive lunch utomhus.
 • Renslädestur och träff med samer i Rensjön.
 • Fotografering av älg och ren.
 • Dagbesök vid ICEHOTEL.
 • Tillgång till vedeldad bastu intill Torneälven.
 • Tillgång till AWD minibuss, en AWD Volvo och snöskoter med kälke under hela vistelsen för att öka flexibiliteten och våra chanser att se bra norrsken och få de bilder du längtar efter.
 • Varm overall som du har över dina kläder, varm mössa och varma skor, ullsockor och handskar.
 • Liten grupp med max 9 gäster med två fotoguider för att vi ska kunna vara så flexibla som möjligt under turen och för att du ska få möjlighet till dina egna frågor kring fotografering.
 • All kamerautrusning ingår om du har behov. Vi har tillgång till Canon kameror och objektiv från 14-500mm, stativ från Manfrotto och Star Adventure Tracker och specialutrustning för makro, panoramabilder mm.
 • Alla transfers under turen.
 • Glutenfri, vegetarisk och veganmat tillgänglig vid förfrågan.
 • Tillgång till Wi-Fi vid lodgen och hotellet.

Detta inkluderas ej: Reseförsäkring, flygresan. Läsk eller alkoholhaltiga drycker sista 3 dagarna i Abisko inkluderas ej.

Villkor för turen: Min ålder 18 år (önskar ni delta med yngre deltagare så vill vi prata med er innan). Chansen att se och fotografera norrsken är stor men eftersom det är ett naturfenomen så kan vi aldrig lämna några garantier för att ni kommer att se norrsken under turen. Programmet kan ändras pga väder eller andra oförutsatta händelser.