Arkivbilder & film

Det är enkelt att komma igång och köpa bilder och filmklipp från Lappland!

LapplandMedia erbjuder bilder och filmklipp från Lappland med äkta känslor och med det välkända ljuset. Vi har inte bilder på allt. Men arkivet har nästan 10 000 bilder och filmklipp på det som kännetecknar Lappland. Människorna, natur, djur, aktiviteter, resmål, kultur, norrsken och midnattssol. Arkivet är specialiserat på bilder och filmklipp från Luleå skärgård över Laponia världsarv till Kebnekaises topp och upp till Abiskos fantastiska fjällvärld.

Här har vi samlat tips och information så att du snabbt kommer igång med att hitta och köpa bilderna du söker.

1. Skapa ett konto. Fördelarna med ett konto är:

 • du kan spara skissbilder i en lightbox
 • e-posta dina skissbilder till kollegor
 • se tidigare köp som du har gjort
 • e-handla när som helst på dygnet
 • friköper ni bilder så skapar vi en mapp åt dig och dina kollegor som för att ni alltid kommer åt bilderna
 • få rabatter

2. Sök bilder och filmklipp. Är du osäker på vilken bild eller filmklipp du vill ha så nyttja gärna vår katergorisök där vi samlat de bästa bilderna och klippen inom eg. landskap, fritid, djur, norrsken mm. Du kan också använda fritext sök. Använd i så fall enstaka ord och undvik fraser. Vill du kombinera sökord tex ”landskap” ”vinter” gör du först en sökning på ”landskap” och sen låter du ”landskap” stå kvar och gör en ny sökning på ”vinter”. det går också bra att kombinera sökord med kategorier eller söka på färger eller via en karta. Är du osäker så ring gärna på 070-333 8883 så hjälper vi er att komma igång!

3. Beräkna pris. Du köper rätten att använda en bild eller filmklipp och det finns tre licenstyper som är bra att känna till:

Royaltyfri (RF) bilder och film

 • Bildens pris styrs av bildstorlek.
 • Efter inköp kan bilden användas hur du vill i all evighet för det företag/organisation som du har uppgett som användare.
 • Vill du minska kostnaderna välj en tidsbegränsad användning.

Våra RF-licens priser

Variationer i storlek kan förekomma mellan olika bilder. Den exakta bilstorleken för varje bild hittar du under rubriken priser när du klickar på en bild i sökresultatet.

Bildpriser

Medium 300 dpi, ∼2450px 1950 Kr
Högupplöst 300 dpi, ∼3500px 3950 Kr
Mycket högupplöst 300 dpi, ∼5000px 5450 Kr

Filmklipp i full HD (1920x1080pxl): 2900 Kr/klipp. Begär offert om ni behöver mer än enstaka klipp. Många klipp finns även i 4K (3840x2160pxl). Klipp får användas i obegränsad tid.

Om du inte behöver använda bilderna obegränsad tid, kan vi erbjuda lägre priser för kortare användningar och behöver du fler än enstaka bilder så kan vi erbjuda flexibla paket. Vi redigerar även gärna filmen åt er.

Rights managed (RM) bilder

 • Du köper rätten att använda bilden till en specifik användning.
 • Priset styrs av typ av produkt, bildens placering, bildens storlek och tidsperiod.
 • Det går att köpa bilden med ensamrätt.
 • Om du kontaktar oss kan du få full historik på hur bilden har använts tidigare.
 • Bildpriserna framgår när du väljer bilder ur bildarkivet.

Open Access

Vi ser ett utökat behov av enkel bildhantering inom företag och myndigheter och Open Access är tjänsten som gör att hela organisationen får tillgång till samtliga bilder i LapplandMedias arkiv. Inom avtalstiden kan bilderna publiceras i alla kanaler inom projektet och när de väl har publicerats har de ingen tidsbegränsning. Det ska vara enkelt att köpa och hantera bilder. Ring 070-333 8883 alternativt skicka en epost till info@lapplandmedia.se så kan vi diskutera ett upplägg som passar er.